Virksomhedsprofil Scanmetals

Denne måneds virksomhedsprofil:

Virksomheden Scanmetals i Skibbækparken udvinder det metal, der bliver til overs, når forbrændingsanlæg over hele Skandinavien har brændt vores affald. Ellers ville det blive begravet som vejfyld under asfalten på motorvejen.
Jeg besøgte virksomheden en fredag formiddag og Direktør Ejvind Pedersen tog venligt imod mig og fortalte historien om en virksomhed i medvind. ”Vi startede produktionen her i vores nye fabrik i juli 2013 med 7 medarbejdere. Nu er vi 35”, siger Ejvind uden at slå ud med armene. På bordet ligger der tegninger til en påtænkt udvidelse af fabrikken i Stillinge, der kører i tre skift på hverdage og senest også har taget weekenden i brug. ”Men nathold det får vi aldrig. Jeg tror ikke på det”, fortsætter Ejvind. Virksomheden i Stillinge genindvinder årligt 25.000 tons metaller, der ellers ville være endt i naturen. Med yderligere en fabrik i Falkenberg syd for Göteborg og en i Bremen, Tyskland, er det i virkeligheden en meget større virksomhed end man forestiller sig. Metallerne bliver udskilt og genindvundet i en kompliceret proces, der involverer røntgenscannere, trykluft, vibration og også manuel sortering. Andre virksomheder når samme resultat med millioner af liter vand og kemikalier. Miljøbelastningen og omkostningen ved Scanmetals processer er reduceret til et minimum.
”Hvordan i alverden fik du den idé”, spørger jeg. Svaret kommer prompte: ”Jamen, det var jo fordi jeg var på røven i 2008. Så måtte jeg gøre noget ved det!” Det hører med til historien, at Ejvind har beskæftiget sig med metaller det meste af livet; men reaktionen er alligevel lærerig. Her er en mand, der ikke har belastet Jobcenteret. Han har sat noget i værk og bruger sin energi på det, han er bedst til – og glad for. ”Det er ikke for at blive rig, jeg gør det. Man kan kun drikke så mange kopper kaffe og man kører alligevel kun i én bil. Man er rig, når man er glad for det, man laver.”  Lars Bøcher / Lokalrådet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *