Rav-elgen fra Næsby Strand

RAV-ELGEN  FRA  NÆSBY  STRAND
Af Helge Christiansen

I december 2015 gjorde en ravjæger et opsigtsvækkende fund ved Næsby Strand. Det var et lysebrunt ravdyr i størrelse  5 x 7 cm, som lignede en elg. Den heldige finder var Torben Toft Heidelbach fra Svenstrup ved Korsør. Han har sit eget firma med slamsugning og snerydning mm. I fritiden nyder han at gå tur ved stranden om aftenen med hunden Sally i snor og en ravlygte i hånden. Lige før jul sidste år faldt lyset så på noget, som han først troede var plastik, men som han alligevel tog med hjem. Hans kone, Laila, var overbevist om, at det var rav, og nogle dage senere tog de kontakt til Nationalmuseet. Museumsinspektør Peter Vang Petersen kørte så til Svenstrup, endda i sin ferie, for at få figuren nærmere undersøgt.

Den 27. januar var ravfiguren udstillet i en glasmontre på Slagelse Museum, hvor museumsinspektøren og familien Heidelbach var mødt op for at fortælle om det sjældne fund. Man gætter på, at figuren er fra omkring år 11.000 før Kristus, altså fra fastlandstiden. Den har været brugt som smykke eller amulet, og den må have ligget i iltfattig mosejord et sted ude i det nuværende Storebælt. Rav er flere millioner år gammelt, så fundet kan kun dateres ud fra lignende fund. Denne rav-elg er formentlig Danmarks ældste kunstværk og er danefæ.

Torben Toft Heidelbach forklarede, at han brugte en stavlygte med infrarødt lys, når han ledte efter rav i mørke. Den pågældende aften havde han haft gummistøvler på, så han kunne gå i det tykke lag tang, der lå i vandkanten. Det er tit, han finder små ravstykker, men denne aften var han altså helt usandsynlig heldig.

I det nyeste nummer af SKALK fra februar 2016 er der en udførlig artikel om figuren fra Næsby Strand. Den er udstillet på Holbæk Museum indtil 15. maj og derefter kommer den til Nationalmuseet.