Kirke Stillinge gamle skole 100 år

Af Helge Christiansen 2015
Den gamle skolebygning på Støvlebækvej 5 ved siden af det gamle mejeri blev indviet mandag den 30. august 1915, og dengang kom den naturligvis til at hedde den nye skole. Året før, den 31. juli 1914, nedbrændte Kirke Stillinges ældste skole, der lå på hjørnet af Stillingevej og Bildsøvej. Det er der, hvor der var bageri fra 1923 til 2003. Den skole var oprindelig en af Frederik 4.s kongelige skoler fra 1720-erne, men den blev dog senere bygget større.
Ved branden blev førstelærer Theodor Rosholm hjemløs, men sognerådet sørgede for, at han kunne bo i afdøde skrædder Jens Pedersens hus, det lange stråtækte hus på Bildsøvej 55.
Undervisningen af skolebørnene blev ordnet således, at ældste klasse kunne bruge storstuen hos Jens Christiansen på Skeldyssegård, Bildsøvej 40, og yngste klasse kunne undervises hos Kirsten Rasmussen. Hun boede i et hus, som lå mellem brugsen og købmanden, hvor vejen nu går mod Kelstrup. Stillinge sogneråd fik hurtigt købt en grund på 3834 kvadratmeter til en ny skole. Den kunne de købe af gårdejer Jørgen Christensen for 2502 kr. Den ny skolebygning blev tegnet af arkitekt Strøm Teisen fra København og opført af røde sten. Murerarbejdet blev udført af murer Ejnar Hansen i Næsby, og rytterskoletavlen fra den nedbrændte skole blev indsat i gavlen ud mod vejen. Da Stillinge Centralskole blev bygget i 1956, blev tavlen flyttet dertil, men en kopi af en sådan tavle er for få år siden indsat over indgangsdøren til Støvlebækvej 5B. Der blev indrettet en stor lejlighed til lærer Rosholm i stueetagen, mens lærerinden, frk. Anna Larsen, fik en mindre lejlighed i loftsetagen. Selv om Kirke Stillinge vandværk havde fungeret siden 1905, fik skolen egen brønd med vandpost. I 1925 sendte lærerinden en ansøgning til sognerådet om at få indlagt vand, men det blev nægtet. Elektricitet blev indlagt i 1919.
Lærer Rosholm blev i 1948 afløst af lærer Viggo Hansen, der siden 1920 havde været lærer i Øster Stillinge Skole. Forskolelærerinderne var: 1915 frk. Anna Larsen, 1921 frk. Dagny Præstholm, 1928 Anna Elisabeth Hansen, 1929 fru E. Voetmann og 1936 frk. Magda Mortensen. Hun blev boende i lejligheden efter 1956,  selv om undervisningen da flyttede til Centralskolen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *