Hejninge Kirke – Selvejende i 100 år

Af Helge Christiansen
Efter sagnet søgte den, der i sin tid beboede Trelleborg, til Vemmelev Kirke, for dengang var der ingen kirke i Hejninge. Så skete det en søndag, da han kørte til kirke, at hans heste blev helt ustyrlige, og han frygtede for sit liv. Han bad da til Gud og lovede, at hvis han slap godt fra turen, ville han bygge en kirke i Hejninge sogn. Sådan fortæller præsten Rasmus Kierulff i Slagelse i 1808. 
I årbog Sorø Amt 1914 fortæller Gunnar Knudsen, at han har hørt sagnet lidt anderledes. Det skulle være en dronning, der kørte løbsk, og som byggede Hejninge Kirke på det sted, hvor hestene standsede, som tak for at hun reddede livet.
Hejninge Kirke er omtalt i Roskildebispens jordebog fra ca. 1370, og kirken hørte fra 1542 til 1862 under Sankt Mikkels Kirke i Slagelse i den forstand, at præster derfra varetog gudstjenester og kirkelige handlinger i Hejninge. I 1973 blev Hejninge og Kirke Stillinge lagt sammen til ét pastorat med fælles præst. Da Antvorskov Rytterdistrikt blev nedlagt og sat til salg i 1774, købte generalløjtnant J.V.H.Castenschiold en stor del, hvoraf han oprettede hovedgården Valdbygård med tilhørende bøndergods og Hejninge Kirke.
Kirken var herefter ejet af Valdbygård, som så havde indtægten fra kirketienden, men også forpligtelsen til al vedligeholdelse. 
Hejninge Kirke overgik til selveje den 27. september 1915, og siden har menighedsrådet taget sig af kirkens vedligeholdelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *